Ma: 2019.05.25. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Vörösiszapper: a vádlottak felmentését kérték a védők
Magyar Idők 2018.11.09. 9:36:00

Bűncselekmény hiányában kérte védence felmentését öt védő, csütörtökön, a vörösiszapperben elmondott perbeszédében. Két vádlott felmentésével az ügyész is egyetértett, miközben a többi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. Ma folytatódik a per a Győri Törvényszéken a megismételt elsőfokú eljárásban - írja a Magyar Idők.A vörösiszapper néven ismertté vált büntetőügyben csütörtökön a védői perbeszédek kezdődtek a Győri Törvényszéken, a megismételt elsőfokú eljárásban, és a IX., XII., XIII., XIV. és XV. rendű vádlottak védői mondták el védőbeszédeiket. A vádlottak a katasztrófa idején valamennyien az ajkai timföldgyár vezetői vagy alkalmazottai voltak, a tizenöt vádlott között van a cég több jelenlegi és egykori vezetője - az elsőrendű vádlott Bakonyi Zoltán vezérigazgató -, továbbá egy gátőr is.

A IX. és a XII. rendű vádlott védői tegnap csatlakoztak az ügyészi indítványhoz, és a vádlottak felmentésére tettek indítványt. Ugyanakkor az ügyészi indítvánnyal szemben nem bizonyítottság hiányában, hanem bűncselekmény hiányában indítványozták a felmentést. Fejes Péter ügyész szerdai perbeszédében kifejtette: a tárgyalásokon felvett bizonyítás után a IX. és a XII. rendű vádlottnak a bűnösségét nem látja megállapíthatónak, ezért az ellenük emelt vád alól bizonyítottság hiányában a felmentésüket indítványozta.

A XIII., a XIV. és a XV. rendű vádlottak védői pedig a vádlottak bűncselekmény hiányában történő felmentésére tettek indítványt. A védők vitatták a vádirat védencükre vonatkozó kitételeit.

A bizonyítási eljárás alapján Fejes Péter ügyész szerdán részletesen kifejtette, hogy bár a gátszakadást szenvedett X-es kazetta létesítésénél tervezési és kivitelezési hiányosságok előfordultak, az üzemeltetők azonban a későbbiekben nem tettek mindenben eleget jó karban tartási kötelezettségeiknek. 2010 tavaszán nyilvánvalónak kellett lennie számukra, hogy a X-es kazettával nincs minden rendben. Saját előírásukat is megszegve túlzott mennyiségű vizet tartottak benne. A sok víz tárolása és annak magas lúgkoncentrációja az altalaj tönkremenetelét felgyorsította.

Abban is mulasztottak, hogy a kazetta északi fala süllyedésének okait nem vizsgálták ki, és anélkül egyenlítették ki a szintet, hogy feltárták volna annak hatását. Hozzátette, az északi falon 2010 nyarán megjelent, szivárgásra utaló elszíneződéssel nem foglalkoztak. A tervezési, kivitelezési és ellenőrzési hiányosságok miatt előállt katasztrófahelyzetbe a vádlottak nem avatkoztak be, a veszély felismerését követően az értesítési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Az ügyész a vádlottak bűnösségének kimondását különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntettében, halált előidéző gondatlan közveszély okozásának vétségében, gondatlanságból elkövetett károsítást eredményező környezetkárosítás vétségé-­
ben, gondatlanságból elkövetett természetkárosítás vétségeiben és a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettében indítványozta. Kilenc vádlottra fegyházbüntetést, négy vádlottra fogházbüntetés kiszabását kérte.

A vádirat szerint a Mal Zrt. X. számú vörösiszap-kazettájának fala 2010. október 4-én kiszakadt, amelynek következtében lúgos, maró hatású víz és (vörös)iszap ömlött ki, s közveszélyt előidézve elöntötte Kolontár községet, majd Devecser várost, elszennyezte a Torna-patakot és a Marcalt. Bár tíz ember vesztette életét a katasztrófa során, a vádirat 8 ember halálát, 227 ember sérülését nevezi meg veszteségként, valamint többmilliárdos anyagi kárt. Két ember halálát a vizsgálatok szerint nem a katasztrófa okozta.

További friss információk
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke: „Nagy Eleket üzleti módszerei és az általam ismert élettörténete miatt vállalkozói közösség képviseletére morális szempontból nem tartom alkalmasnak”
Egy cigány lakásmaffiózó közjegyzői és végrehajtói segédlettel forgatott ki az örökölt vagyonából egy 17 éves fiút
Családbarát?
Szívszorító: elvetemült bűnözőknek kijáró hatósági akció keretében szakították el édesanyjától a 9 éves bántalmazott kisfiút, hogy átadják - a bántalmazójának
„Csak formaság”: több mint félmillió forintot követelt a Duna House Hálózat ügynöksége egy sötétben, kutyafuttában aláíratott „megtekintési tanúsítványra” hivatkozva a megtévesztett idős asszonytól
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat