Ma: 2018.11.27. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
„Bábszínház, ami a BKIK-ban zajlik, a kamara valójában évek óta Nagy Elek játékszere”
Privatkopo.hu 2017.03.23. 9:39:00

Egy hét múlva tisztújító küldöttgyűlést tartanak a botrányoktól hangos Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál. A BRFK nemrégiben elutasította a százmilliós visszaélések gyanúját megfogalmazó büntetőfeljelentést. Úgy tűnik, távoztak a viharfelhők a szervezet feje fölül, a Fidesz-közeli nagyvállalkozó, Nagy Elek ismét szervezkedik…Február közepe óta áll a bál a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál (BKIK). Akkor került ugyanis nyilvánosságra egy főtitkári jelentés, amely szerint a szervezet éveken át gyakorlatilag kifizetőhelyként működött, a vezetőség tagjaihoz köthető gazdasági társaságok kapták a megbízások mintegy harmadát - összesen közel 800 millió forint értékben -, a tisztségviselők külföldi luxusutazásokra költötték a kamarai tagdíjak egy részét - mintegy 80 millió forintot -, akadtak gyanús számlák, amelyek mögött nem biztos, hogy voltak valós gazdasági események, emellett a kamara gazdálkodásában mintegy 280 millió forint hiányra derült fény. A visszásságokat leleplező megbízott főtitkárt, Szentesi Lászlónét menesztették tisztségéből. Három héttel később lemondott a BKIK elnöke, elnöksége és ellenőrző testülete.

A Privatkopo.hu több forrásból származó értesülése szerint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hosszú évek óta Nagy Elek milliárdos üzletember befolyása alatt áll, ő a kamara Stratégiai Testületének elnöke. Igazi „királycsináló”. És buktató.

A '80-as évek elején Romániából áttelepült Nagy 1990-ben bukkant fel a közéletben, amikor az Antall-kormány főtanácsosa lett a Miniszterelnöki Hivatalban, majd kevéssel később - mindössze 3 millió forintért - egy több mint gyanús privatizációs pályázaton megszerezte a Vegyépszer többségi tulajdonjogát. Ez a társaság az első Orbán-kormány udvari autópálya-építőjeként  2001-ben mintegy 100 milliárdos, 2002-ban 163 milliárdos, 2003-ban pedig több mint 70 milliárd forintos árbevételt ért el. Nagy Elek (és a bankár Töröcskei István) nevéhez kapcsolódik a Hír Televízió létrehozása, amely később Simicska Lajos érdekkörébe került.

Nagy jelenleg - közvetlenül vagy közvetetten - több mint tucatnyi vállalkozásban érdekelt, a cégbirodalom két „ékköve” az ugyancsak az első Orbán-kormány idején - furcsa körülmények között - megkaparintott Főtaxi, valamint a Bizományi Áruházak (BÁV).

Úgy tudni, hogy már a fideszes politikus, Szatmáry Kristóf is Nagy „háttérmunkájának” köszönhetően kerülhetett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöki székébe 2008-ban, de később valamiért megromlott a viszonya a milliárdos nagyvállalkozóval, ami tavaly tavasszal a bukásához vezetett. A 2016. március 11-i tisztújító küldöttgyűlésen a korábbi általános alelnököt, dr. Kiss Zoltánt választották a kamara elnökévé, alelnökévé pedig Koji Lászlót és Rév Andrást. Mindegyikük Nagy Elek embere. A megválasztott elnökség tagjainak többsége ugyancsak. A megbízott főtitkár a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zártkörűen Működő Zrt. cégjegyzésre jogosult képviselője, Szentesi Lászlóné lett. (Formálisan Nagy Elek is indult az elnöki posztért, de mivel nem rendelkezett bejelentett budapesti, de még magyarországi lakcímmel sem, nem választhatták meg - a szerk.)

      Évek óta Nagy Elek mozgatja a szálakat (Fotó: Magyar Hírlap)

„Bábszínház, ami a BKIK-ban zajlik, a kamara valójában évek óta Nagy Elek játékszere” - magyarázta egy forrás a Privatkopo.hu-nak. „Nehezen elképzelhető, hogy ne tudott volna a visszásságokról.”

A bűnügyi portál értesülése szerint a feltételezett visszaélésekről beszámoló főtitkári jelentés napvilágra kerülését követően büntetőfeljelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK). „Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügydöntő határozatot hozott, amelynek tartalmát a feljelentő által történő kézhezvételét követően hozzuk nyilvánosságra” - reagált a Privatkopo.hu megkeresésére a BRFK Kommunikációs Osztálya néhány napja. Ez a válasz azt jelentheti, hogy a rendőrség elutasította a feljelentést, megtagadta a nyomozás elrendelését. Nem történt semmi, nincs itt semmi látnivaló…

Nagy Elek, a BKIK Stratégiai Testületének elnöke arról írt a küldötteknek egy levélben, hogy szerinte „a BKIK az utolsó órában van, a kamara teljes megújítása, ideértve a vezetőséget is, elkerülhetetlen”, és személyi felelősségre vonásokat helyezett kilátásba. Nem sokkal később a kamara teljes vezetése és ellenőrző bizottsága lemondott.

A legfrissebb hírek szerint a nagyvállalkozó maga kívánja kézbe venni a BKIK dolgait, azt tervezi, hogy a március 30-án esedékes tisztújító küldöttgyűlésen elnökké választatja magát, és ennek érdekében már gőzerővel szervezkedik a háttérben.

Felmerül a kérdés: várható-e „teljes megújulás” egy olyan elnöktől, aki korábban is befolyással rendelkezett a szervezet működésére, akinek a meghosszabbított kezei éveken keresztül követhettek el visszaéléseket, százmilliókat lapátolhattak ki a kamara kasszájából - büntetlenül?

(A Privatkopo.hu kilenc kérdést intézett Nagy Elekhez, aki nem reagált a bűnügyi portál megkeresésére.)

(folytatjuk)

További friss információk
„Elrettentés” a javából! Több száz gyermekpornográf tartalmú képet tárolt a számítógépén - csak felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték
Az étteremlátogatás volt a legenyhébb „Ricsi” újabb csínytevései közül: „vissza akarta vásárolni” a jogosítványát, 1,2 millióval befolyásolta volna az ellene zajló büntetőeljárást
Törvényjavaslat: önálló büntetőjogi tényállássá minősítené Dúró Dóra a cigányok „nemzeti sportját”
Vörösiszapper: a vádlottak felmentését kérték a védők
Brutális rendőri fellépés Jászberényben: kisgyermekeket fogtak el a zsaruk, a kicsik félelmükben összepisilték magukat
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat