Ma: 2018.12.04. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Azt üzeni a bíróság: ha elég sokat iszik valaki tettének elkövetése előtt, akár meg is úszhatja a büntetést
Híradó 2017.09.06. 7:49:00

Egy ámokfutó fegyverrel rontott a járókelőkre Budapest belvárosában, aki ellenállt, arcon lőtte. A részeg férfinak nem volt célja, indítéka, kijózanodás után pedig semmire sem emlékezett. Most pedig felmentették.Egy rendezett családból jövő, diplomás fiatalember arra ébredt az egyik budapesti rendőrkapitányság zárkájában, hogy előző éjjel fegyverrel támadt vadidegen járókelőkre, és az egyiküket lelőtte. A férfit életveszélyt okozó testi sértés kísérletéért és garázdaságért állították bíróság elé.

2014. szeptember 18-án, este az akkor 23 éves Tamás albérletében kibontott egy üveg rumot. Nem sokkal később a Keleti pályaudvar egyik büféjénél belekötött egy ott étkező hajléktalan férfiba, akinek aztán egy rövid dulakodás után sikerült elmenekülnie. Majd a VII. kerületben folytatta ámokfutását: fegyvert fogott egy vadidegenre, és lőtt. Később ismét elsütötte fegyverét, de már csupán a levegőbe lőtt vele, majd szétzúzott egy telefonfülkét.

A sorozatos bejelentések miatt ekkorra már üldözték a rendőrök.

Elfogása után 10 órával ébredt ismét tudatára. A bíróság először 6 év börtönbüntetésre ítélte a férfit, mert úgy ítélte meg, hogy részegsége tette erőszakossá, amiért ő a felelős. Másodfokon azonban a védelem sikeresen ébresztette fel a kételyt: lehet, hogy Tamás patológiás ittasság állapotában kezdett lövöldözésbe, ami gyökeresen megváltoztathatta az ítéletet.

A „kóros részegség állapota” felmentő körülmény

Az ügyészség kitartott amellett, hogy a vádlott előre készült az ámokfutásra, hiszen nem sokkal korábban gumilövedékes gázriasztópisztolyt vásárolt, amit valaki átalakított, hogy nagyobb sérülést okozzon. Az eljárásba bevont újabb szakértők szerint azonban a férfi viselkedése egyértelműen arra utal, hogy ámokfutása idején kóros részegség állapotában volt. Így a törvény előírása szerint a bíróságnak 6 év helyett fel kellett mentenie a vádlottat. Mivel a férfi nem függő, és az "elmebetegségét is kialudta", még kényszergyógykezelésre sincs szüksége.

Ugyanakkor, ha ismét patológiás részegség állapotába kerül, mert ivott, és bűncselekményt követ el, akkor már semmi nem menti fel a felelősség alól. A felmentő ítélet egyelőre nem jogerős.

Egy korábbi hasonló eset

A 33 éves Zsoltot még tavaly ítélték el, a patológiás részegség megállapítása miatt azonban életfogytiglani helyett csupán 9 év fegyházbüntetést kapott.

A férfi a Bosnyák téren őrjöngött, és 57 késszúrással ölt meg egy személyt, aki a buszmegállóban várakozott. A szemtanúk állítása szerint üveges volt a tekintete, és még a kiérkező rendőrök sem tudtak beszélni a megvadult férfival. Zavartan viselkedett, bilincselés közben pedig elaludt.

Végül a bíróság kimondta: a gyilkosság idején a férfi elméje ugyan nem borult el teljesen, ám belátási képességét valóban súlyosan korlátozta az elfogyasztott alkohol. Ez a patológiás részegség abortív formája, amiért a bíróság - az egyéb körülményektől függően - korlátlanul enyhíthette büntetését. Mivel különös kegyetlenséggel gyilkolt, jogerősen 9 év fegyházra ítélték.

Az életfogytig tartó elzárást azonban megúszta.

További friss információk
11 év és 8 hónap szabadságvesztéssel megússza a Turay Ida Színház munkatársát meggyilkoló drogos cigány - az ügyész nem kért súlyosítást
„Elrettentés” a javából! Több száz gyermekpornográf tartalmú képet tárolt a számítógépén - csak felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték
Az étteremlátogatás volt a legenyhébb „Ricsi” újabb csínytevései közül: „vissza akarta vásárolni” a jogosítványát, 1,2 millióval befolyásolta volna az ellene zajló büntetőeljárást
Törvényjavaslat: önálló büntetőjogi tényállássá minősítené Dúró Dóra a cigányok „nemzeti sportját”
Vörösiszapper: a vádlottak felmentését kérték a védők
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat