Ma: 2019.04.15. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Taxisbűnözés: bankkártya lopásokból és pénzcserékből is tollasodnak a hiénák
Privatkopo.hu 2018.10.29. 14:56:00

Arcátlan trükkökkel növelik bevételeiket Budapesten a köznyelvben „független szolgáltatóként” ismert taxishiénák. Ellopják és lekopasztják a részeg külföldi turisták bankkártyáját, illetve - szinte észrevétlenül - kisebb címletűre cserélik az utasok által átadott bankjegyeket. A megkárosítottak nagyon ritkán fordulnak a rendőrséghez, ugyanis erősen ittas állapotuk miatt többnyire nem emlékeznek az előző nap történtek részleteire, másrészt nem akarnak büntetőügyet kezdeményezni egy idegen országban - néhány tíz-, esetleg egy-két százezer forint miatt.Részeg külföldiekre vadásznak azok a taxishiénák, akik nem a tisztességes szolgáltatásnyújtásból, hanem elsősorban bűnözésből kívánják fedezni létfenntartásuk költségeit. Iparági források szerint mintegy 300-350 taxisbűnöző működhet a fővárosban.

A csaló hiénák egyik kedvelt trükkje: a „rossz állapotban” lévő külföldi utas bankkártyával fizeti a fuvart, a taxis „vásárlás” pozícióba állítja a bankkártya-leolvasó készüléket, hátranyújtja és kéri a „madarat”, hogy üsse be a PIN-kódot. A mímelt tranzakciót követően visszaveszi a leolvasót, és mivel az „vásárlás” pozícióban van, a kijelzőjén látható marad a PIN-kód, hiszen amennyiben - például - 7580 a számsor, akkor 7.580 forintot fog mutatni az eszköz, tehát megvan a kód. A következő lépés: a hiéna észrevétlenül előhúzza az ingujjba vagy a comb alá készített, korábban ellopott kártyák közül a megfelelő színűt, amely hasonlít az aktuális áldozat által a leolvasóba helyezetthez. A kiválasztás nem okoz különösebb nehézséget a csalónak, hiszen a bankkártyák állandó színsorban lapulnak a ruházatában, tudja, hogy éppen hányadikat kell „elővarázsolnia” és „visszaadnia” az utasnak a bűncselekmény elkövetéséhez. Az így ellopott bankkártya - a PIN-kóddal együtt - rövid időn belül eljut egy személyhez, akinél készenlétben áll néhány hajléktalan, akik közül az éppen sorra kerülővel elmennek a legközelebbi ATM-hez és „lemeztelenítik” a megfújt plasztikkártyát. Van, hogy „csak” 100-200, de gyakran 500 vagy akár 1000-2000 eurót is le tudnak „szippantani” a már a hotelben alvó áldozat számlájáról, attól függően, hogy mekkora összegre van beállítva a napi készpénzfelvételi limit. Ezek a taxisbűnözők mindig rosszul megvilágított, közterületi kamera által „nem látott” helyen állnak meg és teszik ki a „verebet”, sosem kapcsolják be az utastér hátsó lámpáját, legtöbbjük kiveszi az izzót belőle, az utasnak azt mondják: elromlott.

Amennyiben a becsapott külföldi - kijózanodva - másnap feljelentést tenne (ami igen ritka, százból talán egy), a hajléktalant, akinek az arcát rögzítette az ATM kamerája, kereshetik földön és égen a nyomozók… Tű a szénakazalban.

„A jól kereső külföldiek 300, 500 vagy 1000 euro kár miatt jellemzően nem rohannak egy idegen országban a hatósághoz, inkább lenyelik a veszteséget és nem jönnek többet a magyar fővárosba kikapcsolódni” - magyarázta a bűnügyi portál egyik forrása.

Taxis „magic”

„Magic-elés” (varázslat) - így nevezek taxiskörökben azt a „huncutságot”, amikor a hiéna kicseréli az alaposan bepiált külfölditől kapott 10 000 vagy 20 000 forintos bankjegyet 2000 forintosra.  Ez úgy történik, hogy az utas előrenyújtja a fuvardíj kiegyenlítésére a 10 000 vagy 20 000 forintos bankót, a hiéna pedig „véletlenül” leejti azt az ajtó felőli oldalon, majd az oldaltartóra előkészített, arra ráhajtott 2000 forintosok közül elvesz egyet és már azt mutatja az utasnak, azzal a szöveggel, hogy a sötétben elnézte és nem a megfelelő bankjeggyel fizetett. Az illuminált állapotban lévő turista pedig nyújtja az újabb 10 000 vagy 20 000 forintost…

Abban az esetben, ha a megkopasztásra kiszemelt kiemelkedően ramaty állapotban van, perceken belül akár kétszer is áldozatává válhat a trükknek.

Az ilyen fuvar is a szokásos koreográfia alapján zárul: sötét, közterületi kamerától mentes helyen válik meg a taxisbűnöző a lehúzott utastól. És még szerencséje van, ha órákkal később nem egy alsónadrágban ébred - ruházatától és minden értékétől megszabadítva - a főváros valamelyik peremkerületének parkjában. Merthogy ilyenre is volt példa.

(folytatjuk)

További friss információk
Kőbányán fogták el a csörögi dílert
Pénzért bántalmazta nőismerősét
Preparált könyvekbe rejtett pénzzel akarták megvesztegetni a katasztrófavédelem munkatársait
Két napon belül bíróság elé állították a rendőrökre támadó férfit
Kábítószer-kereskedőkön ütöttek rajta Dörben
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat