Ma: 2020.05.29. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Rényi-Vámos piti százezreket is behajtott, és azt állította: csak ő lehet a Budapest Airport jogi igazgatója - tévedett
Privatkopo.hu 2019.05.08. 6:23:00

2005-2006 óta működhetett az a korrupciós rendszer a Budapest Airportnál, amelyet Rényi-Vámos Krisztina jogi igazgató és Sziebert György jogi előadó építettek ki. A páros nem csak milliós kenőpénzekre hajtott, pénzéhségükre jellemző, hogy 200-300 ezer forintos piti „üzleteket” is kötöttek. Annyira magabiztosak voltak, hogy Rényi-Vámos többször azzal poénkodott, a repülőtér privatizációs szerződésének a része, hogy csak ő lehet a jogi igazgató.                    Rényi-Vámos valamiért nagyon magabiztos volt...

Még a reptér dolgozójaként alakította ki korrupciós munkamódszerét Sziebert György, a BKV volt jogi igazgatója, ezért is nyomozott ügyében a Reptéri Rendőri Igazgatóság (RRI). Túrós András, az RRI akkori bűnügyi igazgatóhelyettese szerint Sziebertet és Rényi-Vámos Krisztinát, a Budapest Airport jogi igazgatóját hónapokig tartó nyomozás után tartóztatták le 2009 decemberében.

Sziebertet december 4-én korrupciós pénz átvétele közben érték tetten - Sziebert azt állította, hogy a 12 millió forint, amit egy mélygarázsban vett át, valójában „baráti kölcsön” volt -, de a rendőrség már azt is tudta, hogy három nappal később hol és kitől vette volna át a következő vesztegetési összeget.

A rendőrséghez 2009 áprilisában érkezett az első feljelentés. „A feljelentő nem valamelyik pályázat vesztese volt, még csak közvetlenül nem is állt kapcsolatban a BA Zrt.-vel. Voltak ismerősei a repülőtéren, tőlük hallotta, hogy mi meg nem történik ott, és ezen annyira felháborodott, hogy a nevét is vállalva feljelentést tett nálunk” - nyilatkozta a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság akkori igazgatóhelyettese. A nyomozók több tanút is meghallgattak, így derültek ki az újabb és újabb bűnügyek.

A nyomozás már javában folyt, de Sziebert és Rényi-Vámos még mindig újabb és újabb korrupt ügyleteket szervezett. Rendszerint túlszámlázott, fiktív szerződéseket kötöttek 5-10 százaléknyi „visszaosztás” fejében. Ezeknél a szerződéseknél gondoskodtak róla, hogy soron kívül kifizessék a „szolgáltatókat”.

Sziebertet ugyan 12 millió forint kenőpénzzel fogták el, de Túrós szerint „a kicsit is megbecsülték”: volt, hogy csak 200, más alkalommal 300 ezer forintot kellett visszaadnia a „megbízottnak”, de azt is ugyanolyan gyorsan és határozottan behajtották Rényi-Vámosék.

A gyanú szerint Rényi-Vámos és Sziebert túlárazott és/vagy fiktív szerződéseket kötöttek ügyvédi irodákkal és más cégekkel, a túlárazott szerződések kifizetése után pedig kenőpénzt kaptak vissza. Túrós korábban azt nyilatkozta: a páros „ügyes” volt, hiszen 2005-2006 óta úgy tudták folytatni üzelmeiket, hogy az a reptér több tulajdonosának sem tűnt fel.

Ez időben történt tulajdonosváltás a reptérnél, ennek kapcsán Rényi-Vámos többször azzal viccelődött, a repülőtér privatizációs szerződésében benne van, hogy csak ő lehet a jogi igazgató. Tévedett.

Korábban a Ferihegy Nemzetközi Repülőtér titkoszolgálati felügyeletét az ottani Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) kirendeltség vezetője, Vágó József látta el. Működése egybeesett Rényi-Vámos Krisztina a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatója és dr. Sziebert György jogász tevékenységének időszakával.

2017. május 17-én a Fővárosi Ítélőtábla Sziebert Györgyöt 7, Rényi-Vámos Krisztinát 5 év szabadságvesztésre ítélte, jogerősen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette miatt.

A nevezettekkel szemben a Fővárosi Főügyészség 2015 nyarán nyújtott be újabb vádiratot, ezúttal 500 millió forintos kárt okozó csalás bűntett elkövetésével összefüggésben. Az ügyben még nem született jogerős ítélet.

További friss információk
Brutálisan megverte prostitúcióra kényszerített áldozatait a cigány, az egyik nőt hosszabbítókábellel „megostorozta”, egy kiskorú lánynak pedig több csontját is eltörte
8 év fegyházbüntetésre ítélték a hajléktalant, aki három másik hajléktalant akart felgyújtani
Tarnaörsi házaspárt vettek bűnügyi őrizetbe a hevesi rendőrök: kábítószerrel kereskedtek
Nigériai drogdílert kapcsoltak le az NNI nyomozói
Saját ügyfelét csapta be és zsarolta egy budapesti ügyvéd
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat