Ma: 2019.10.16. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Kutatás igazolja: dolgozni nem, gyereket gyártani viszont szeretnek a cigányok
MTI nyomán 2011.06.06. 10:23:00

A cigányok várható élettartama jelentősen elmarad a többség várható élettartamától, a háztartások 55 százalékának egyetlen dolgozó tagja sincs, a felnőtt korú cigányok pedig a teljes népességet meghaladó arányban élnek házas- vagy élettársi kapcsolatban - egyebek mellett e megállapításokat tartalmazza a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet átfogó kutatása.Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézményének az volt a célja a felméréssel, hogy megbízható, országos szintű, nemzetközileg is összehasonlítható pontos információk és adatok álljanak rendelkezésre a döntéshozók számára. (A 2010 őszén a Marketing Centrum OPK Kft. és a Budapesti Corvinus Egyetem IKN Kft. kutatói és kérdezői csoportjainak részvételével végzett kutatás célcsoportja a 16 és 64 év közötti cigány származású népesség volt.)

A szociálpolitikai intézet tájékoztatása szerint a kutatás tervezését nehezítette, hogy az utolsó öt-tíz évből semmilyen megbízható nyilvántartás nincs a cigány népesség területi és településnagyság-szerinti megoszlásáról. A közbeszédben sokan, időnként a roma vezetők is, hajlamosak erősen túlbecsülni a romák számát, ami kiderült a felmérésekből is - olvasható a közleményben.

"Reális becslés" szerint jelenleg nagyjából 750-800 ezer cigány él Magyarországon, a legtöbben az ország északi és keleti területén, illetve a Dél-Dunántúlon élnek. Minél nagyobb a település mérete, annál feszültebb a hangulat "romák és nem romák" között, legjobb a viszony az ötezer lakos alatti településeken - állítják a felmérés készítői, akik szerint a magyarokat megnevezni sem érdemes, elég annyi, hogy ők nem cigányok.

A kutatás előzetes adatai szerint a cigányok egészségi állapota összességében sokkal rosszabb, mint a többségi társadalomé, ebből következik, hogy várható élettartamuk is jelentősen elmarad a többség várható élettartamától. Az országos mutatóknál is rosszabb a cigány társadalom egészségi helyzete a gazdaságilag kevésbé fejlett régiókban: Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon.

A családszerkezetre vonatkozó adatok szerint a cigány háztartások jellemző mérete és gyermekszáma meghaladja az országos átlagokat. Az ország fejlettebb területein a cigány háztartások mérete is kisebb, a legnépesebb cigány háztartások a három keleti régióban vannak. Az előzetes adatok szerint a cigány népességben magasabb a gyermekeket nevelő háztartások aránya, mint a teljes népességben: a három, vagy több gyermekes háztartások aránya megközelítette a 30 százalékot.

A Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet felmérése megállapította, hogy csak a szakképzettséggel rendelkező cigányok körében haladja meg az ötven százalékot azoknak az aránya, akiknek rendszeres vagy alkalmi munkája van. A "tanultabb romák" munkavállalási rátája közelíti az ország egészére érvényes foglalkoztatottsági rátát, számuk azonban rendkívül alacsony. A "képzettebb romák" töredéke dolgozik csak jelenleg, annak ellenére, hogy korábban már megjelentek a munkaerőpiacon. A kutatás előzetes adatai szerint rendkívül rosszak a cigányság foglalkoztatási mutatói. A 16 és 64 év közöttieknek csupán 27 százaléka állította magáról, hogy dolgozó, pénzkereső ember, míg csaknem 30 százalékuk munkanélkülinek vallotta magát. A cigány háztartások 55 százalékának egyetlen dolgozó tagja sincs. További egyharmadában csak egy embernek van munkajövedelme, miközben az összes háztartás mindössze 10 százaléka egyszemélyes - olvasható az összegzésben.

A szociálpolitikai intézet a közleményben úgy fogalmaz: tragikus és beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy egy-egy családban mára akár a harmadik nemzedék is felnő úgy, hogy nincs munkalehetősége. A felmérés előzetes adatai alapján megállapították azt is, hogy a megkérdezett "felnőtt, roma származású emberek" aktivitása jelenleg elmarad szüleik munkavállalási aktivitási jellemzőitől. (Magyarul: ahogy telik az idő, egyre több lesz a cigány, de egyre kevesebb hajlandó dolgozni közülük.)

További friss információk
Már megint a legendás cigány gyerekszeretet: két újszülött gyermekét ölte meg egy nőnek titulált lény
Rendőrnek adta ki magát, szexuális kényszerítést követett el (grafika)
Hat év fegyházat kapott az újpesti trafikrabló
„Van egy cigid? - csak a szokásos történet Győrszentivánon
Szexuális szolgáltatás helyett csoportos rablás
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat