Ma: 2020.05.26. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Erőszakos bűnügyek
Hét év fegyházbüntetésre ítélték a Győr-Sopron megyei zenetanárt, aki megerőszakolta az együttes 17 éves tagját - a foglalkozása gyakorlásától örökre eltiltották
index.hu 2019.05.02. 14:44:00

Jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélte a Győri Törvényszék azt az 52 éves zenészt, aki 2017-ben, egy autóban megerőszakolta az együttes akkor 17 éves tagját. A Győri Törvényszék helybenhagyta a Soproni Járásbíróság elsőfokú ítéletét: a vádlottat egy rendbeli, 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszakban és egy rendbeli zaklatásban találta bűnösnek. A bíróság a férfit hét évre eltiltotta a közügyektől, foglalkozását pedig nem folytathatja szabadlábra kerülése után sem. A férfi egy Győr-Moson-Sopron megyében működő művészeti egyesületet vezetett. 2015-ben, 47 éves korában került kapcsolatba a zenei együttesbe belépő, akkor 15 éves lánnyal. Mivel a lánynak az együttes szokásos próbanapján más elfoglaltsága volt, jellemzően külön, a férfival kettesben gyakorolt.

A férfi 2017 tavaszán szerelmet vallott az akkor 17 éves lánynak. A lány számára azonban nagyon zavaró volt a középkorú férfi közeledése, ezért a nyáron eldöntötte, hogy nem játszik tovább az együttesben. Miután ezt elmondta a művészeti egyesület vezetőjének, a férfi azt mondta: akkor léphet csak ki az együttesből, ha lefekszik vele. 

A középiskolás lány 2017 augusztusában kilépett az együttesből, de a férfi ezután is zaklatta, háborgatta, a bíróság közleménye szerint nem hagyott fel „az agresszív kommunikációval”.

A férfi 2017 novemberében azzal csalta el a lányt, hogy beszéljék meg a helyzetet. Egy rövid kocsikázás után letért az útról, a központi zárral lezárta az autót, elvette a lány mobilját és a kesztyűtartóba tette. Ezután az autóban megerőszakolta lányt, mondván, hogy a diák tartozik neki ennyivel mindazok után, amit eddig megtett érte.

A férfi több mint három órán keresztül használta ki szexuálisan a hozzá képest fele akkora súlyú lányt, aki közben végig sírt és tiltakozott ez ellen. A bíróság szerint a lány a teljesen kilátástalan és kiszolgáltatott helyzetben, a vádlott jelentős erőfölényéből, valamint a vádlottól való félelméből adódóan fizikálisan nem mert védekezni.

Az elsőfokú ítélettel szemben a férfi és védője jelentett be fellebbezést elsődlegesen felmentésért, másodlagosan pedig enyhítésért. A Győri Törvényszék nem fogadta el a férfi védekezését, amely szerint a kiskorú lány kikezdett volna vele, és a szexuális aktus közös megegyezésen alapult volna.

A másodfokú bíróság az indokolás során kiemelte, hogy életszerűtlen az a vádlotti védekezés, amely szerint egy csinos, vékony, középiskolás lány, akinek a korosztályából választott fiatalemberrel kapcsolata van, érzelmileg vonzódjon a majdnem ötven éves, őszülő, túlsúlyos vádlott felé, olyannyira, hogy vele szexuális kapcsolatot akarjon létesíteni.

A bíróság szerint a középiskolás lány zárkózott, csendes, visszahúzódó  jellemvonásai sem utalnak arra, hogy a sértett provokálta volna a vádlottat vagy kezdeményező szerepet töltött volna be. Ez a magatartás a bíróság szerint „a sértettől énidegen”.

A férfi védője vitatta, hogy erőszakos cselekmény is történt volna a közösülés során. A másodfokú bíróság azonban rámutatott arra, hogy a büntetőjogi erőszak fogalma jóval szélesebb, mint amit hétköznapi értelemben erőszak alatt értünk.

A bíróság szerint a lány ellenére volt a férfival való szexuális kapcsolat („a sértett akarata nem találkozott a vádlott akaratával”), a vádlott túlsúlyából eredő jelentős erőfölénye, valamint a sértett lábainak szétfeszítése külön-külön önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy az erőszak megállapítható legyen.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte a férfi kitartó szándékát és azt, hogy olyan köztiszteletben álló, egyházi körökben is megbecsült emberről van szó, aki társulatvezetői pozíciójánál fogva visszaélt a szülők, a gyerekek és a közösség bizalmával. 

(Fotó: illusztráció)

További friss információk
Életfogytig tartó fegyházbüntetést kért az ügyészség egy férfira, aki megölte alkalmi ismerősét egy tapétavágó késsel
Úgy megütötte a barátját, hogy majdnem életét vesztette
Összeverte élettársát, a nő napokkal később életveszélyes sérülésekkel került kórházba
Kiskorú lányát bántalmazta, nem először
Késsel ment a dohányboltba egy 20 éves férfi - nem cigarettáért
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat