Ma: 2020.07.12.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Minden hangszeren: biztonságpolitikai szakértő felügyel a főtaxis Nagy Elek egyik cégében - titkosszolgálati múltú társaságban is befolyással rendelkezett a milliárdos nagyvállalkozó
Privatkopo.hu 2019.06.12. 9:49:00

Igazi biztonságpolitikai „nagyágyú” felügyeli a Nagy Elek cégbirodalmába tartozó BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. törvényes működését: Nógrádi György 2006 óta üldögél a társaság felügyelőbizottságában. Egy másik biztonságpolitikai szakértő, Georg Spöttle annak a Hori-Zone Kft-nek ad tanácsokat, amely szoros kapcsolatot ápol a Bizományi Áruházakkal (BÁV), valamint Nagy Elek „istállójának” másik ékkövével, a Főtaxival. Aztán felbukkan egy titkosszolgálati múltú társaság is…Nógrádi György nem rendelkezik becsüs képesítéssel, de amúgy majdnem mindenhez ért - 10 éve felmerült a gyanú: a kommunista állambiztonsági szolgálat ügynöke lehetett

Kapósak a fideszes biztonságpolitikai szakemberek, hiszen a 70 éves Nógrádi György mintegy 13 éve felügyeli a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) jelenlegi elnöke, Nagy Elek cégpiramisának egyik legfontosabb elemének, a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.-nek törvényes működését. Úgy tudni, a szakértő nem rendelkezik becsüs képesítéssel, viszont 2009-ben az ’56-os Intézet munkatársainak kutatásai alapján azonosítottak 110-et abból a 181 emberből, akik feladatot kaptak a kommunista állambiztonságtól Nagy Imre és mártírtársai 30 évvel ezelőtti újratemetésekor. A feltárt dokumentumok szerint a rendszerváltásban kulcsfontosságú szerepet játszó eseményen „bedolgozhatott” az állambiztonsági szerveknek - többek között - Nógrádi György biztonsági szakértő is. Az ’56-os Intézet vezetője azt állította, hogy az újratemetés előtt azt a feladatot kaphatta, hogy az NSZK kormánykörökben, illetve az ellenzéki pártok képviselőivel folytatott beszélgetéseiben hangoztassa aggályait a Nagy Imre újratemetés politikai demonstrációvá alakítása kapcsán. Az ’56-os Intézet szakemberei által végzett kutatások szerint a „Raguza” fedőnevet viselő Nógrádi az intézkedési terv szerint kapcsolatban állhatott az amerikai hírszerzés, a CIA képviselőivel is.

A dokumentumok megjelenését követően Nógrádi György kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt állította, hogy sosem volt BM III/III-2, illetve a BM III/III-6 Alosztály „társadalmi kapcsolata” sem „Raguza”, sem más fedőnéven. Állítása szerint nem volt beszervezett „ügynök”, jelentéseket nem készített. A kérdéses hetekben nem hagyta el az országot, így az NSZK-ban sem járt. Közölte azt is, hogy a rendszerváltás előtt nem utazott az Egyesült Államokba, és csak a kilencvenes évek végén tanult meg angolul.

Nórgrádi megszámlálhatatlan nyilvános szereplései közül leginkább az „verte ki a biztosítékot”, amikor 2018 februárjában, egy lakossági fórumon azt mondta: „nem azért nem nyit tüzet a kormány fegyvertelen, háború elől menekülő emberekre, mert az gyilkosság lenne, hanem azért, mert annak rossz lenne a sajtóvisszhangja”.

Georg Spöttle a Főtaxi és a BÁV védelmét ellátó Hori-Zone szaktanácsadója

Az Orbán-kormány másik kedvenc biztonságpolitikai szakértője, Georg Spöttle évek óta a Hori-Zone Információs és Biztonsági Iroda Kft-nek ad megfizethető tanácsokat. Ez a cég védelmezi Nagy Elek két büszkeségét, a Főtaxit és a Bizományi Áruházakat, és „menedzseli” a nagytőkés problémás ügyeit. A társaság legutóbb azzal hallatott magáról, hogy a Budapest Airport megbízásából hozzálátott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér „taxishiéna-mentesítéséhez”, azaz a független szolgáltatók kiszorításához. A mindent elsöprő győzelem még várat magára, egyelőre „izzadtságszagú birkózás” zajlik a küzdőfelek között - immár 1 hónapja.

                                  Az MSZP közeli Leisztinger Tamás

Nagy Elek szövevényes céghálózatának egyik láncszeme volt 2002 márciusa és 2008 januárja között a TESCO Nemzetközi Együttmüködési és Tanácsadó Kft., amelyben az Inforg-érdekeltség GULDEN-CO Kft. szerzett üzletrészt. A TESCO-ban - ami semmilyen formában nem kötődik a hasonló nevet viselő nemzetközi kereskedelmi hálózathoz - 2003 februárjától 2005 februárjáig a baloldali kötődésű nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás egyik cége, a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt. is érdekeltséggel rendelkezett, azaz a jelzett két évben a Nagy Elek-féle GULDEN-CO tulajdonostársa volt. A TESCO Kft-ben 1997 és 2009 között felügyelőbizottségi tag volt az a dr. Tóth János, aki 2002 áprilisa és 2015 márciusa között a befektetők 115 milliárd forintját elsíboló Buda-Cash Brókerház felügyelőbizottségi tagjaként „őrködött” a társaság törvényes működése felett. Meglehetősen kevés sikerrel.

Nagy Elek vállalategyüttesét a cégek nagy száma és a köztük lévő bonyolult kereszttulajdonlási rendszer, valamint a folyamatos átalakulások miatt nehéz átlátni

A TESCO Nemzetközi Együttmüködési és Tanácsadó Kft. elődjét 1962-ben alapították, Tesco Nemzetközi Műszaki-Tudományos Együttműködési és Tanácsadó Iroda néven. A céget az 1990-es években privatizálták.

Az 1970-es és az 1980-as években a kommunista állambiztonsági szervezet hírszerzési tevékenysége szempontjából a legjelentősebb behatolási lehetőséget az afrikai országokba (elsősorban Nigériába és Algériába) a TESCO Nemzetközi Műszaki-Tudományos Együttműködési Iroda jelentette. Észak-Afrika akkoriban a magyar mérnöki tudás legnagyobb külföldi felvevőpiaca volt. Építészek, valamint más mérnöki szakma képviselői évekig dolgoztak különböző afrikai államokban, kiküldetésük a TESCO Irodán keresztül történt. Az ilyen lehetőség a Kádár-érában nagy kiváltságnak számított, ami csak a legmegbízhatóbbak számára adatott meg.

A Romániából Budapestre akkortájt frissen érkezett Nagy Elek is közéjük tartozott…

(folytatjuk)

 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat