Ma: 2020.05.29. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Itt egy újabb „whiskys”! Az erzsébetvárosi önkormányzati cég piti ügyvezetője egy üveg italt kért egy bérleti szerződés átírásáért
Privatkopo.hu 2019.05.15. 8:01:00

Ferenczy László ügyvezető. Annak az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft-nek az ügyvezetője, amelyet azzal a céllal alapítottak, hogy a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata tulajdonát képező piacok üzemeltetésével, azok helyiségeinek, elárusítóhelyeinek bérbeadásával kapcsolatos feladatokat ellássa, a piacokat hasznosítsa. A gazdasági társaság a kerületi önkormányzat tulajdonában áll. Erzsébetvárosban azt beszélik, hogy Ferenczy fontos ember. Nagyon fontos ember. Állítólag több szálon kötődik dr. Bajkai István fideszes országgyűlési képviselőhöz, az Orbán-család ügyvédjéhez, aki 2014 októberétől 2018 májusáig a kerület alpolgármestere volt. Ferenczy ennek ellenére nem tudja, hogyan kell viselkedni egy önkormányzati cég vezetőjének.2017 februárjában a Klauzál téri Vásárcsarnokban árusító asztalokat bérlő egyik kereskedő úgy döntött, befejezi a működést a piacon. Egy szabolcsi vállalkozó átvette volna az asztalokat, vállalva azok bérleti díjának megfizetését az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. részére. Az ügyben több egyeztetés is lezajlott a férfi, valamint a vásárcsarnokot működtető társaság ügyvezetője, Ferenczy László között.

Az egyik alkalommal - miután a piacüzemeltetési kft. jelen levő ügyvédje felsorolta, milyen cégpapírokat kell benyújtania a leendő bérlőnek a bérleti szerződés átírásához, majd egy beérkező telefonhívás miatt hirtelen távozott a beszélgetés helyszínéről - Ferenczy László ügyvezető ezzel egészítette ki az elhangzottakat (teljesen komoly hangnemben): „meg egy üveg whiskyt az ügyvédemnek, amiért megírja a szerződést, én már odaadtam neki”.

A Privatkopo.hu birtokába került, 2017. február 17-én, rejtett technikával készült hangfelvétel tanúsága szerint az önkormányzati társaság ügyvezetője odáig süllyedt, hogy egy üveg italt tarhált a cég leendő szerződéses partnerétől, aki bérleti díjat fizetett volna azért, hogy zöldárut árusíthasson a vásárcsarnok területén - és akivel korábban talán két alkalommal beszélt. „Természetesen” nem magának kért, hanem az „ügyvédjének”, aki valójában az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. ügyvédje, és a megbízási díját közpénzből fizeti a kerületi önkormányzat. Apró csavar a történetben, hogy az „elvárt” whiskyt Ferenczy - legalábbis állítása szerint - már azt megelőzően odaadta a jogi képviselőnek, hogy a leendő bérlő közölte vele a döntését: átveszi az árusító asztalok bérlését. Így tehát az italt nem az ügyvédnek, hanem az ügyvezetőnek kellett volna átadni.

Ezt jogi nyelven úgy nevezik: jogtalan haszonszerzés.

A leendő bérlő elektronikus levélben fejezte ki a felháborodását az önkormányzat vezetőinek. Ebből kiderült, Ferenczy nem csak a reménybeli, hanem a korábbi bérlőtől is kért egy üveg italt a bérleti szerződés átírásáért.

Idézet T. Sz. leveléből: „(…) amikor az egyeztetésen közölte az igazgató, hogy egy üveg whiskyt kell vennem a csarnok ügyvédjének azért, hogy átírja a szerződést, akkor leestem a székről. Utána beszéltem újra Gáborékkal (az előző bérlő - szerk.) a történtekről, akik szóltak, hogy nekik is egy üveg italt kellett volna adni. Hogy mennek itt a dolgok? Italt kell vennem az ügyvédnek? A következő megbeszélésen ott volt Virág ügyvéd úr is. A megbeszélés közben, amikor az ügyvéd felállt és kiment, az igazgató közölte, hogy a whiskyt ő már odaadta az ügyvédnek  - szóval majd neki adjam. (…) Az üzlethelyiség bérlésért mit kell adni: rekesz pezsgőt vagy fél disznót? Nem értem és sehol az országban ilyet nem tapasztaltam, az arrogáns pökhendi stílusról, illetve a káoszról már nem is beszélek.” 

Az önkormányzat nem hagyta válasz nélkül a panaszt:

„Tisztelt Uram!

Az alábbi bejelentése kapcsán kérem jelenjen meg az Erzsébet körút 6. szám alatti Polgármesteri Hivatalban 2017. február 27-én hétfő, 10 óra 30 perckor Dr. Bajkai István alpolgármester úr szobájában.”

Annak a dr. Bajkai Istvánnak a „szobájában”, aki 2012. október 10. naptól 2017. december 14. napjáig - tehát alpolgármesteri megbízatása időszakában is - annak a Belize-ben bejegyzett Simonds Corp. nevű offshore cégnek volt a kézbesítési megbízottja, amely tulajdonosa volt a Százados úti Ingatlanfejlesztő Kft-nek. A Simonds Corp. tulajdonosa, valamint a Százados úti Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője a „whiskys” Ferenczy László felesége, Ferenczyné Király Erika.

A Privatkopo.hu-nak nincs tudomása arról, hogy az italtarhálásnak bármilyen következménye lett volna Ferenczy Lászlóra nézve.

T. Sz. azonban visszalépett, nem kötött bérleti szerződést az árusító asztalokra.

A bűnügyi portál elektronikus levélben megkereste Vattamány Zsolt polgármestert, azt tudakolva, hogy a történtek feltárása céljából az önkormányzat illetékesei folytattak-e vizsgálatot, amennyiben igen, az milyen eredménnyel zárult, továbbá: morálisan alkalmasnak tartja-e Ferenczy Lászlót az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. vezetésére?

Erzsébetváros önkormányzata reagált a kérdésekre. Ezt:

„A 2019. május 14-én érkezett levelükben foglaltakkal kapcsolatban ezúton tájékoztatjuk, hogy megkerestük Ferenczy Lászlót, az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. ügyvezetőjét, aki az alábbiakat közölte.

A szóban forgó eset két évvel ezelőtt történt, az idézett mondatot az ügyvezető egy beszélgetés végén humoros megjegyzésnek szánta. Ferenczy László akkor és most is sajnálatát fejezte ki, hogy ez a szófordulat félreértésre adott okot.”

(A Privatkopo.hu a következő hetekben cikksorozat keretében foglalkozik Ferenczy László üzleti módszereivel, gazdasági sikereivel, felvillantva élettörténetének fontosabb eseményeit, magyarázatot keresve arra: miért tartják őt „nagyon fontos embernek”.)

 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat